Tjänster hästavdelningen

På Djursjukhuset i Slöinge utför vi olika slag av kliniska undersökningar, utredningar, behandlingar och kirurgiska ingrepp. Alla besök hos oss görs i ett nära samarbete med Dig som hästägare och tillsammans med veterinären kommer vi fram till en behandlingsplan som passar Er häst bäst. Betalning sker på plats antingen med kort eller swish och vi kan även hjälpa till med att direktreglera med ert försäkringsbolag mot en avgift på 95kr.

Nedan kan Du läsa om de vanligaste tjänsterna och undersökningarna som erbjuds på Djursjukhuset, det vill säga tveka inte att kontakta oss en specifik behandling eller undersökning som inte finns i listan. Hos oss finns veterinärer med specialistkompetens inom olika områden. Du är varmt välkommen att ta kontakt med oss för allmän rådgivning, både av djursjukskötare och veterinär. Akuta fall så som kolik, sårskador, fång eller foderstrupsförstoppning tas emot både på akut tid och under jourtider på helger och röda dagar. Jouren når du på nummer 0346-488 85.

Kontakta oss för mer information om våra tjänster kring hästar

Tveka inte att kontakta oss om Du har frågor eller funderingar kring våra tjänster eller hur vi kan hjälpa Dig och Din häst.

1av4små
Hältutredning av häst
laboratorium
Operation Smådjur

Glöm inte ta med hästpasset när Du besöker oss!

På kliniken har vi tillgång till kompetent hovslagarhjälp vid olika typer av sjukbeslag. Vi har hovslagare till hands i Slöinge varje fredag, övriga tider går att boka enligt överenskommelse. Ring hästreceptionen på nummer 0346-488 81 för tidsbokning.

På Hallands djursjukhus har vi tillgång till ett eget välutrustat och bemannat laboratorium. På laboratoriet utför vi de allra flesta akut- och rutinanalyser på blod, urin och träck.

Varför man tar träckprov på sina hästar är för att ha koll på att avmaskningsprogrammet fungerar. Om man först tar ett träckprov på sin häst så får men en indikation om avmaskning är nödvändig eller inte. Det finns en risk att Du avmaskar Din häst i onödan om man bara avmaskar ”för säkerhets skull”. Det finns idag en utbredd resistens bland hästens tarmparasiter därför bör vi begränsa användandet av avmaskningsmedlet och sätta in åtgärder där det behövs i stället.

På operationsavdelningen för hästar utförs över 600 operationer årligen. Av detta sker ett hundratal på stående häst såsom tandextraktioner, laserkirurgi i svalg och vissa sårskador. Övrig kirurgi sker i narkos. Den större delen av dessa är planerade ingrepp som artroskopier och halsoperationer. En betydande del är dock de 150 operationer årligen som görs akut, i huvudsak sårskador och bukoperationer i samband med kolik.

På våra löpargångar, longeringsvolt och i ridhuset undersöks hästar i samband med hältundersökningar, besiktningar och hälsokontroller. Hältor, eller misstänkta hältor så som rörelsestörningar eller ridproblem, är den absolut vanligaste orsaken till att hästägare uppsöker oss på kliniken.

Besiktning utförs framförallt inför köp eller försäljning av en häst, men kan också utföras vid teckning av ny försäkring av hästen. Vi utgår från en besiktningsmanual utarbetad av Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap, Hästsektionen. Vid en besiktning är det viktigt att man har med sig hästpasset, vi rekommenderar dessutom att både säljare och köpare finns på plats vid undersökningen.

Röntgenundersökningar utförs i samband med exempelvis hältutredning eller en besiktning. En röntgenundersökning kan utesluta eller påvisa eventuella skelettskador. På djursjukhuset har vi en fast takhängd röntgen och vi använder oss av den senaste tekniken i trådlös direktdigital framkallning för bästa kvalité.

I vårt behandlingsrum kan vi utföra halsundersökning med fiberendoskop och provtagning från luftrören (trackealsköljning eller BAL-lungsköljning). Proverna analyseras efter celltyper och bakterieodling.

Hästens tänder har flera viktiga funktioner och bör regelbundet inspekteras. Den vilda hästen betar större delen av dygnets timmar och håller på så sätt efter tänderna på egen hand. Våra rid och körhästar sliter inte tänderna på samma sätt som den vilda hästen och bör därför regelbundet genomgå en munhåleundersökning. Det kan även uppstå obalans i tuggytorna i takt med att tänderna slits och växer kontinuerligt.

Om Din häst exempelvis ska opereras eller av någon annan anledning behöver stanna kvar hos oss för bevakning så kommer patienten tas in på den så kallade stationärvården. Vid inskrivningen bestäms vad som gäller för patienten när det kommer till undersökning, behandling och utfodring. Varje dag finns det djursjukvårdare och en veterinär i stallet som sköter om hästarna och utför behandlingar. På djursjukhuset går veterinärerna en gemensam rond varje morgon och eftermiddag och på kvällen gör veterinären en medicinsk bedömning inför natten.

Munhåleundersökning utförs med hjälp av munstege och fokalt ljus.

Behandlingsmetod som på svenska även kallas ”stötvågsbehandling”. Metoden används ofta ensamt, eller som komplement, vid behandling av olika typer av ligament- och muskelskador. Behandlingen har en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt som på så sätt påskyndar och underlättar läkningsprocessen.

Djursjukhuset är godkänd mätstation för ponnyer. För information om datum för mätning se TDB. Veterinäravgiften betalas i hästreceptionen.

Vi tar emot patienter för vidare utredning och behandling. Skicka remiss till hästavdelningen via mail, fax eller post, i brådskande fall går det naturligtvis bra att ringa!

På polikliniken kan vi också utföra hudutredningar, EKG, gyn och dräktighetsundersökningar, mindre kirurgiska ingrepp och sårskador.

w