Tjänster smådjursavdelningen

På djursjukhuset i Slöinge kan vi hjälpa Dig och Ditt djur med allt från förebyggande hälsovård till avancerade medicinska utredningar och kirurgi. Alla veterinärer och sköterskor gör sitt yttersta för att ge den bästa vården för våra patienter och ser till att dem blir väl omhändertagna. Hos oss har man möjlighet att träffa veterinärer med specialistkompetens med många års erfarenhet som tillsammans samarbetar för att nå bästa resultat för varje patient. Tänk på att när Ni besöker oss är det kontant betalning men vi kan hjälpa Er att direktreglera besöket mot försäkringsbolaget mot av avgift på 95kr. Nedan Ni läsa om våra vanligaste tjänster som vi erbjuder dagligen till våra djurägare, men tveka inte att kontakta oss för vidare hjälp eller rådgivning.

1av4små
ögonlysning_1av4små
vaccination_1av4små
laboratorium_1av4små

Ha gärna djurets försäkringsnummer till hands när Du besöker oss

Hos oss finns en butik där vi säljer helfoder, dietfoder, special foder, receptfria produkter och mediciner, schampo, leksaker, hundgodis m.m. Här kan Du få professionell hjälp om hur Du bäst utfodrar Din hund eller katt och få rådgivning om det är någonting speciellt Du söker. Ha gärna i åtanke att sortimentet kan variera mellan våra kliniker, så är det en speciell sort Du söker tveka inte att ringa oss för att säkerställa att vi verkligen har det Du letar efter i vår butik.

 

Även våra djur behöver gå till tandläkaren och cirka 80 % av alla djur har någon form av tandproblem. Det vanligaste problemet hos våra husdjur idag är tandsten och behandlas inte problemet så leder det till tandlossning. Tandsten bildas genom att bakterier som normalt finns i munhålan och bildar tillsammans med saliv en hinna på tänderna. Hinnan kallas för plack och om inte placken avlägsnas ansamlas det vid tandköttskanten och orsakar inflammation i tandköttet.

Tandköttet blir då rött, svullet och blöder lätt. Passa på att fråga vid vaccination eller annat besök om Du känner dig osäker på Ditt djurs munhälsa.
Med tiden förkalkas placken och tandsten bildas. Tandstenens ruffa yta underlättar för nya bakterier att fästa vid och mer plack bildas. Avlägsnas placken och tandstenen, försvinner även inflammationen i tandköttet som blir friskt igen. För att få bort tandstenen krävs munssanering hos veterinär under narkos. Obehandlad tandköttsinflammation i kombination med tandsten kommer övergå till tandlossning.

Med förebyggande munhälsa kan många av djurens tandproblem förhindras. Försök att regelbundet borsta tänderna på din hund och katt. Det finns speciell tandkräm och tandborstar anpassade för våra djur som man kan använda.
Hos katter finns en tandsjukdom som heter FORL (Feline Odontoclastic Resorption Lesions). Sjukdomen bryter ner tandens emalj och när tandens pulpa blottas blir det mycket smärtsamt för katten. Katter med FORL får svårt att äta och har ofta dålig andedräkt. Idag finns ingen behandling mot FORL utan man drar ut de tänder som är angripna. Katter drabbas tyvärr ganska ofta av sjukdomen, och trots omfattande forskning har man inte lyckats hitta en orsak till sjukdomen.

 

Våra veterinärer utför operationer av både mindre och större omfattning. Till sin hjälp har de kunniga djursjukskötare och avancerad teknik. Anledningen till att ditt djur behöver genomgå en operation kan vara många. Det kan vara borttagning av tandsten, en knuta som ska opereras bort, ett sår som ska sys eller katten som behöver kastreras. En tik som inte klarar av att valpa och behöver kejsarsnittas, den påkörda katten som behöver operera sitt brutna lårben, eller hunden som skadat sitt öga.

Förbered gärna ditt djur inför en operation genom att bada dagen innan för att minimera risken för sårinfektion samt rasta väl på operationsdagens morgon. Djur som ska sövas ska också hållas fastande från kl20.00 kvällen innan men alltid ha fri tillgång till vatten. Djur som står på medicinering ska äta sin medicin även på operationsdagens morgon trots att de inte får äta, om inte veterinären har meddelat någonting annat. Lämna alltid ett telefonnummer till oss där Du är anträffbar under dagen ifall vi skulle behöva nå Dig. Tänk på att vi ringer från dolt nummer. Vi är måna om att Ditt djur ska få smärtlindring i samband med operation, uppvaknandet och även den första tiden hemma efter operationen, läs mer om vad man kan tänka på efter en operation nedanför.

Vid varje kirurgiskt ingrepp övervakas varje patient noggrant av narkosutbildad personal och narkosapparater som kontrollerar blodets mättnad av syre och koldioxid, hjärtats funktion och blodtryck. Precis som inom humansjukvården har vi tillgång till medicinsk utrustning och avancerad teknik. På djursjukhuset är vi bland annat utrustade med operationsmikroskop, som används vid ögonoperationer och en så kallad kammeraundersökning, ger oss möjlighet att undersöka och ta prover från magtarmkanalen och luftvägarna.

Vid ortopediska problem som benbrott och ledproblem kan vi med kirurgi och artroskopi d.v.s. titthålskirurgi kan reparera skadan med hjälp av plattor, skruvar och stift.

Generell vård efter operation av hund och katt
Efter operationen får djuren vakna upp i en lugn och stressfri miljö. Vi är måna om att djuren inte ska känna obehag efteråt och är därför noga med att de får den smärtlindring de behöver. Vid enklare ingrepp stannar djuren hos oss över dagen och kan följa med hem redan samma dag. Ibland får de stanna lite längre beroende på ingreppets omfattning och hur de mår efteråt.
Efter narkos är de flesta hundar och katter lätt omtöcknade och ostadiga på benen. Det kan sitta i upp till ett dygn. Låt ditt djur vila ut efter operationen på en varm och lugn plats.

Ge inte mat och vatten förrän djuret är ordentligt stadig på benen – annars finns risk att maten kan hamna i “fel strupe”. Ge gärna en liten portion vid första utfodringstillfället.

Narkosmedel och dropp ges ofta direkt i blodet via en ven och därför kan ett ben vara rakat. Om ett plåster sitter på benet kan det tas bort någon timme efter hemkomst.

Om ditt djur har ett operationssår så ska krage användas så att djuret inte kommer åt det behandlade området. Kontrollera att kragen är tillräckligt stor – djuret ska inte kunna slicka på det behandlade området. Är kragen för liten, så kom in och byt den hos oss.

Om ditt djur har ett operationssår – titta på det dagligen och kontrollera att det inte svullnar, börjar vätska sig eller lukta illa. Det kan vara tecken på infektion i såret.

Kontakta oss om:
– om operationssåret svullnar upp, vätskar eller börjar ömma mer
– om din hund/katt blir slö eller får feber
– om din hund/katt inte äter och dricker
Kontrollera gärna djurets temperatur innan ni ringer (normal temp 37,5-39).

Om det finns stygn som sitter utanpå huden så tas de normalt sett bort 10-12 dagar efter operationen. Ibland syr vi med stygn som sitter inuti huden och dessa ska inte plockas bort, utan löser upp sig av sig själv med tiden. Ni kommer även vid hemgången få med Er ett så kallat hemgångråd där det även står om det är någonting speciellt man ska tänka på just för Er hund efter ett särskilt ingrepp, så som medicinering till exempel.

Om Ni undrar över något så ring oss – ring hellre en gång för mycket än en för lite!

 

Om Ditt djur exempelvis ska opereras eller av någon annan anledning behöver stanna kvar hos oss för bevakning så kommer patienten tas in på den så kallade stationärvården. Vid inskrivningen bestäms vad som gäller för patienten när det kommer till undersökning, behandling och utfodring. På djursjukhuset går veterinärerna en gemensam rond varje morgon och eftermiddag och på kvällen gör veterinären en medicinsk bedömning inför nattpassningen. På ronden går man igenom patientens tillstånd och nya beslut kan behöva tas för vidare behandling, då i samråd med djurägaren. I enstaka fall kan Ditt djur vara i behov av ytterligare specialistvård och då kan vi remittera till regiondjursjukhuset i exempelvis Helsingborg eller Göteborg.

Väl på stationärvården får Ditt djur en bur med en filt, en korg om så önskas och vattenskål. Katterna får en kisslåda med strö som får daglig rengöring vid behov. Mat erbjuds för de patienter som ska ha och vi har ett varierat utbud, därför är det bra för oss att veta vad Ditt djur gillar att äta. För de som har svårt att få i sig maten kan vi erbjuda b.la. kyckling, köttfärs, köttbullar, tonfisk och makrillfiléer. Hundarna rastas regelbundet i koppel under dagen, även de hundar som inte kan gå själva lyfts ut till gräset för att uträtta sina behov.

När Ditt djur ligger inlagd hos oss kommer Ni bli uppringda av veterinär eller sköterska för att få dagliga rapporter om hur Ditt djur mår och diskutera om vidare behandling. Vid behov ringer vi upp flera gånger och då uppskattar vi om Ni finns tillgängliga på telefon. Under helger kan det dock vara högt tryck och då ringer vi ofta upp på först under eftermiddagen.

När det sedan är dags för hemgång bestämmer vi en tid som passar Er. Patienter kan lämnas för hemgång under hela öppettiden och även på helger. Som djurägare kommer Ni också få ett hemgångsråd med instruktioner hur Ni ska ta hand om ert djur hemma under den första tiden efter besöket. I samband med hemgången ska Ni även betala för besöket. Om djuret är försäkrat kan vi hjälpa Er att reglera kostnaden med Ert försäkringsbolag mot en kostnad på 95kr, då behöver vi veta vilket försäkringsbolag ni använder samt försäkringsnummer.

Och kanske det viktigaste av allt, det är av största vikt att vi håller en god kontakt. Undrar Ni över något så tveka aldrig att ringa oss!

 

På djursjukhuset i Slöinge har vi tillgång till ett eget välutrustat och bemannat laboratorium. Laboratoriet utför vi de allra flesta akut- och rutinanalyser på blod, urin och träck. Vi utför också:

  • Bakterieodlingar
  • Artbestämningar av parasiter som t.ex. loppor och löss.
  • Löpstatus hos tik genom vaginalutstryk och/eller progesterontest.
  • Cytologier från t.ex. öron, hud, knutor och kroppsvätskor.
  • Blodgruppsbestämningar på hund och katt.
  • Maskkoll på träckprover från häst.

Fördelarna med ett eget bemannat laboratorium i huset är många. Med kunnig och utbildad personal får vi tillförlitliga svar. Med labbet vägg i vägg får vi snabba svar, redan samma eller nästföljande dag. Då vi undviker långa transporter av proverna, blir det bättre kvalité på provsvaren. Vid ett avvikande provsvar kan vi genast gå vidare med ytterligare analyser som oftast kan utföras på plats. Med Biomedicinska analytiker på plats kan veterinärerna konferera direkt med labbet om de olika analyserna och provsvaren.

De specialanalyser som vi själva inte kan utföra skickas vidare till andra specialiserade laboratorium i Sverige och utomlands. Proverna prepareras då på rätt sätt innan de skickas vidare så att provsvaren ska bli tillförlitliga.

Även på jourtid kan vår övriga personal utföra många akuta analyser. På så sätt kan vi få t.ex. vissa blodanalyser gjorda även när det är helg.

 

Precis som människor kan blodtransfusion rädda liv på djur. På djursjukhuset i Slöinge har vi ett antal blodgivarhundar som kommer till oss för att lämna blod. Hunden lämnar blod ca två gånger om året och vid varje tillfälle lämnar de 300-400 ml blod. Själva blodgivningen påverkar inte hunden märkbart, men kraftig fysisk ansträngning bör undvikas samma dag och dagen efter. Det händer att man som blodgivare kan få komma in akut för att lämna blod.

Eftersom vi ännu inte har en fullständig blodbank, utan använder oss av så kallat helblod så har vi bara blodgivarhundar med blodgruppen DEA1.1 negativ. Hundar med denna blodgruppen är så kallade universalblodgivare och kan ge blod till alla hundar oavsett blodgrupp.

Vi vill att hundarna ska uppleva besöket hos oss som positivt och gör vårt bästa för att den ska tycka det är en rolig upplevelse med belöning efteråt. Självklart premierar vi våra duktiga blodgivare med lite extra förmåner.

• Årlig hälsokontroll här på djursjukhuset
• Årlig vaccinering
• Fästingskydd från Merial (under säsong)
• Foder från Royal Canin varje gång som hunden lämnat blod.

För att bli blodgivare måste hunden uppfylla följande:

• Vikt minst 25 kg, utan att vara överviktig.
• Ålder 1-5 år vid start.
• Fullt frisk och inte stå på regelbunden medicinering.
• Ha ett stabilt och lugnt temperament.
• Tikar ska ej ha varit dräktiga eller planerat att få valpar i framtiden.
• Ej varit utomlands eller planerat att åka utomlands i framtiden.
• Är vaccinerad och avmaskad.

Vi vill även passa på att tacka våra blodgivarhundar, hundägare och sponsorer för att ni ställer upp och hjälper oss att rädda liv!

 

Det är mycket som kan upptäckas med bilddiagnostik bland annat frakturer, urinsten, saker som fastnat i tarmen, diskbråck etc. Här på Hallands Djursjukhus har vi förutom röntgen och ultraljud även DT (Dator Tomografi som är skiktröntgen), som hjälper oss ytterligare genom att synliggöra förändringar som tidigare varit svåra att se.

Olika sorters bilddiagnostik är ett ovärderligt hjälpmedel inom djurvård. Vi har många kompetenta veterinärer och vår specialist, Anna Djupsjöbacka är steg 2 specialist inom veterinär bilddiagnostik på hund och katt. Vi går ofta igenom bilder gemensamt och kan diskutera olika fall för att hitta bäst lösning för Ditt djur.

På djursjukhuset i Slöinge har vi både en röntgen och en speciell tandröntgen. Röntgen är en av de vanligaste diagnostiseringsmetoder så den är så mångsidig – röntgen används b.la. när man undersöker orsaken till en hälta eller vill ha en översiktsbild på bröstkorg och buk. För att få ett bra bedömningsunderlag behöver man ofta ta bilder ur flera vinklar, t.ex. med en hund liggande både på sida och på rygg.

Tandröntgen är en mycket mindre röntgen som används på sövda djur när man vill veta hur tändernas rötter ser ut. På en tandröntgen kan vi t.ex. se om det finns en rotspetsabcess (böld vid tandroten), tandfraktur eller om en katt har FORL.

 

Höftledsdysplasi är en felaktig utveckling av höftleden och en relativt vanlig skelettrubbning hos många av våra hundraser, framför allt större hundar. Dysplasin utvecklas under hundens uppväxt och det är först när hundens skelett har växt färdigt som man med säkerhet kan bedöma höftledens utseende.

Anlaget för sjukdomen är ärftlig och hundar med defekta höftleder bör inte användas till avel. Hos vissa raser undersöker man även armbågar och knän för att leta efter utvecklingsrubbningar.
Hör med rasklubben vad som gäller för din ras.

Vad ska man tänka på inför en höftledsröntgen och hur går den till?

• Hunden kan röntgas tidigast vid ett års ålder, helst vid 15-18 månader. Mycket storväxta raser röntgas först vid 18 månaders ålder.
• Hunden ska vara id-märkt.
• Ta med er stamtavla/ registreringsbevis när Ni kommer så vi kan fylla i rätt uppgifter och kontrollera att det är rätt hund.
• Hunden ska vara fastande.
• Innan hunden röntgas får den lugnande, så att den ska vara tillräckligt avslappnad. Sedan läggs hunden på rygg i en vagga, då det är viktigt att hunden ska ligga så rakt som möjligt för att få bra bilder. Bilderna skickas sedan till SKK för bedömning.

Tänk på att det är sju dagars karens, om Du ska ställa ut eller tävla med Din hund efter röntgen.

Ultraljud kan många gånger betraktas som ett komplement till röntgenundersökningen. Med ett ultraljud kan man se mer detaljer, och det är främst vid undersökningar av olika bukorgan, urinblåsa, livmoder, njurar och hjärtat som ultraljud är används. Med hjälp av ultraljud kan vi till och med mäta hur tjock hjärtväggen är eller hur stora njurarna är på ett djur. En ultraljudsundersökning kräver specialkunskap av veterinären, hos oss finner man flertalet kompetenta veterinärer med kunskap inom området.

 

Vad som skiljer CT mot konventionell röntgen är att det tas flera hundratals bilder vilket ger mer detaljerad information. Det finns även möjlighet att skapa tredimensionella bilder vilket i vissa fall kan vara bra för att identifiera problem och planera operationer. Områden som varit svåra att undersöka tidigare, t.ex. näshåla och inneröra, har nu blivit enklare.

Vid CT undersökning krävs att djuret ligger absolut stilla vilket innebär att de måste vara sederade eller sövda. I vissa fall kan man även ge kontrastvätska i t.ex. blodkärlen för att få en tydligare bild av problemet. Vid en CT-undersökning lämnar du ditt djur på morgonen och hämtar igen senare på dagen när undersökningen är klar.

 

Det är till poliklinikmottagningen Ni kommer för en första undersökning. Här hjälper vi dig med förebyggande vård som vaccinationer, höftleds- och armbågsröntgen (HD/ED-röntgen), valpbesiktningar och hälsokontroller, men också med mer avancerad djursjukvård vid svåra sjukdomsfall, utredningar eller akuta skador. Hos oss på Hallands djursjukhus får Du alltid träffa en veterinär när Du bokar ett besök oavsett problem. På kliniken jobbar veterinärer med specialistkompetens i hunden och kattens sjukdomar.

Efter sjukdomshistorik och en första undersökning kan veterinären behöva gå vidare med ytterligare undersökningar som till exempel röntgen, ultraljud och/eller blodprovstagning. Blodprovstagningen sker oftast på rummet och vid röntgen och ultraljudsundersökningar kan Ni som djurägare få vara med. I vissa fall kan veterinären avhjälpa problemet redan samma dag, medan i andra fall när ditt djurs hälsotillstånd kräver mer omfattande vård så skrivs de in på vår stationärvårdsavdelning för vidare undersökning, uppvakning och omvårdnad.

Uppföljningar av sjukdomsfall göras antingen via telefon eller genom ett återbesök hos veterinären. Vi är mycket måna om att samma veterinär ska följa sin patient så långt det är praktiskt möjligt.

Vi utför även undersökningar inför avel som t.ex. knäledsundersökningar och hjärtkontroll. Många raser har krav på att föräldradjuren ögonlyses innan de får användas i avel. Vad som gäller för just Din ras kan Du läsa om på Svenska Kennelklubbens hemsida. Hos oss är veterinär Kristina Widmark är specialistutbildad i ärftliga ögonsjukdomar och utför ögonlysningar.

 

För att bekämpa ärftliga ögonsjukdomar hos hund och katt görs ögonlysningar av de raser som har problem. Vid ögonlysningen undersöks hela ögat; ögonbotten, lins, iris, hornhinna och ögonlock. Undersökningen görs av en specialutbildad veterinär, auktoriserad ögonlysare. Hos oss är det veterinär Kristina Widmark.

Vid ögonlysning ska Du ta med Dig registreringsbeviset för Din hund eller katt samt gamla ögonintyg om ögonlysning är gjord tidigare.
För att kunna genomföra undersökningen måste pupillen vidgas så att man kan se in i ögat. Man ger droppar som får verka 20 minuter innan undersökningen. Hunden eller katten får sitta på ett bord i ett mörkt rum. Veterinären använder olika lampor för att göra sin bedömning. Ett intyg fylls i där det anges om djuret är fritt från sjukdom eller ej och om eventuella förändringar bedöms som ärftliga eller ej.

Många raser har krav på att föräldradjuren ögonlyses innan de får användas i avel. Vad som gäller för just Din ras kan Du läsa om på Svenska Kennelklubbens hemsida.

 

Att ha djur i våra liv är på gott och ont och det är ett svårt beslut att fatta att låta sitt djur somna in. Som djurägare har man ett stort ansvar för en annan individ och om Du känner Dig det minsta tveksam på hur Du ska göra kan Du alltid kontakta oss. Vi kan hjälpa Er både med rådgivning men också att bedöma Ditt djurs hälsa och ge Dig en åsikt av en veterinär. Många gånger berättar inte våra djur för oss hur dem egentligen mår.
När ni kommer till oss får ni till en början skriva under en anhållan om att djuret ska somna in och även bestämma vad ni vill göra med kroppen. För din som djurägare finns tre alternativ för hur kroppen ska omhändertas.

1. Ta med kroppen hem direkt – Djuret avlivas på plats på djursjukhuset och sedan tar djurägaren med sig kroppen hem.

2. Vanlig Kremering – Djuret kremeras och askan sprids på en åkervall. Djurägaren behöver alltså varken ta med sig aska eller kropp hem. Kremeringen utförs av Hallands Djurkremering utanför Falkenberg.

3. Separat kremering – Djuret kremeras och djurägaren tillhandahåller askan. Det tar ca tre veckor innan vi får tillbaka askan till oss och är klar för hämtning. Det är djurägarens eget ansvar att återkoppla till oss efter tre veckor för att stämma av att askan har levererats för att sedan kunna hämta den hos oss på Hallands Djursjukhus. Har ni fått faktura på kremeringen måste den vara slutbetalad för att få hämta ut askan. Tänk på att det kan ta upp till tre bankdagar tills pengarna är oss tillhanda. Askan levereras i en vit pappask, om andra önskemål finns som exempelvis att askan ska packas i en urna, så går det att ordna.

De flesta djurägare väljer att vara med sin hund eller katt under avlivningen. De flesta djur känner sig trygga i husse eller mattes famn och kan med fördel få dela sin sista stund med sina ägare. Först får hunden eller katten en spruta med lugnande medel som gör den blir trött medan Du sitter med Din vän i famnen. Därefter kommer sköterskan eller veterinären att lägga en kanyl i ena frambenet och sedan en överdos av sömnmedel som ges direkt ut i blodet. Djuret kommer somna snabbt och smärtfritt samtidigt som veterinären kontrollerar hjärtfrekvensen och att andningen upphör.

Efter att hunden eller katten har somnat in så kan lite avföring eller urin läcka ut när kroppens muskler slappnar av, i vissa fall kan även djuret få lite muskelryckningar. Muskelryckningarna är helt naturliga reflexer men det kan se obehagligt ut för husse eller matte, men detta är ingenting djuret själv känner av. Känn ingen stress över situationen, om Ni önskar kan Ni få stanna i rummet tillsammans en sista stund. Vi alla som arbetar på Hallands Djursjukhus har djuren nära hjärtat och har förståelse för att det är en ledsam situation – så ta den tid Ni behöver.

Bästa sättet att hålla smittsamma och allvarliga virus-sjukdomar borta är att vaccinera. Om vi alla vaccinerar våra djur minskar risken för utbrott av de olika sjukdomarna.

Man vaccinerar i regel hunden när den är 8 veckor (detta gör uppfödaren innan du hämtar hem din valp) 12 veckor och ett år. Detta är vad vi kallar grundvaccinaiton. I grundvaccinationen ingår parvo, valpsjuka, HCC (en väldigt smittsam leversjukdom) och kennelhosta.

Vi rekommenderar att hunden vaccineras årligen livet ut. Kennelhostan har ett kortare skydd och håller bara ett år medan parvo, valpsjuka och HCC håller i tre år, så det är olika innehåll på vaccinet beroende på vad din hund fått föregående år. Oroa er inte – vi håller koll på när din hund ska ha respektive vaccin med hjälp av vad som står i stamtavlan/vaccinationskortet. Har du inget så ordnar vi ett nytt och finns inget dokument om tidigare vaccinationer får Din hund alltid det vaccin med alla komponenter i.

Risken för biverkningar vid vaccination är väldigt liten. Var som djurägare de närmaste dagarna uppmärksam på om Din hund ändrar sitt allmäntillstånd och blir hängig, får feber, kräkningar/diarré – kontakta i så fall Din veterinär. En lokal svullnad vid injektionsstället kan ibland uppstå och det kan klia lite men det ska gå över efter ett par dagar.

Ska man resa utomlands blir det aktuellt med andra vaccinationer såsom rabies, leptospiros, canileish m.m. beroende på vart man ska åka. Även ett EU-pass och ibland avmaskning är ett krav. Kontrollera alltid med det land Ni ska resa till, kontakta gärna också jordbruksverket för aktuella bestämmelser och regler. Nedan följer de vanligaste man väljer att vaccinera sin hund emot.

Parvovirus
Framförallt unga valpar och äldre hundar blir hårt drabbade. Det är en livshotande sjukdom som angriper tarmen –och resulterar i en allvarlig infektion med kräkningar och diarréer. Parvo finns i hela Sverige och klassas som relativt vanligt.

Valpsjuka
Är en dödlig virussjukdom som är utrotad i Sverige, men i samband med importhundar och hundar som reser utomlands och kommer tillbaka, så dyker den ibland upp hos oss. Viruset ger symptom som hosta, rinnande ögon/nos och kan gå över i neurologiska symptom med dödlig utgång.

HCC (smittsam leversjukdom)
En ovanlig men ofta dödlig virussjukdom som orsakar en allvarlig form av hepatit. Den angriper också slemhinnor.

Kennelhosta
Påminner om vår kikhosta. Är vanlig och smittar väldigt lätt. Kan orsakas av flera olika bakterier och virus – leder till kraftig och långvarig hosta. Ibland kan också en sekundär infektion tillstöra och då kan hunden utveckla lunginflammation. En ökning av kennelhosta ses vintertid och framförallt i samband där många individer samlas på begränsad yta, ex tävlingar och hundutställningar. Kennelhostevaccinet är kortvarigt så är därför viktigt att det ges varje år. Vaccinet skyddar inte fullt mot sjukdomen men symptomen blir betydligt lindrigare för din hund om den trots vaccinering skulle insjukna.

Rabies
En sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Finns i stort sett över hela världen men Sverige är rabiesfritt sedan 1886. För att förhindra att smittan kommer till oss krävs vaccination på hundar som tas till Sverige efter att ha varit utomlands och de hundar som importeras hit. Hunden behöver vara äldre än 3 månader och det är en karenstid på 21 dagar innan man får resa med sin hund från vaccinationstillfället. Med Nobivac Rabies håller vaccinet i 3 år men observera att vissa länder kräver att den tas varje år ändå trots EU:s bestämmelser.

Leptospiros
Orsakas av en bakterie som angriper och skadar i första hand lever och njurar. Är än så länge relativt ovanlig i Sverige men desto vanligare utomlands, framförallt söder om oss. Rekommendationen är att vaccinera om man åker till länder med hög smittorisk. En grundvaccination är två stycken med en månads mellanrum och därefter årligen.

Leishmania
CaniLeish heter det vaccin som ges till hundar som besöker och framförallt vistas en längre period i leishmaniadrabbade-områden, ex Spanien. Grundvaccinationen är tre sprutor med tre veckors mellanrum och därefter årligen.

Herpesvaccin
Ges en spruta till tikar strax innan parning och sedan ytterligare en strax innan beräknad valpning. Minskar risken för ökad valpdödlighet på grund av herpesvirus.

Bästa sättet att hålla smittsamma och allvarliga virus-sjukdomar borta är att vaccinera. Om vi alla vaccinerar våra djur minskar risken för utbrott av de olika sjukdomarna.

Katter rekommenderar vi att man alltid grundvaccinerar, oavsett om det är en kattunge eller en äldre adopterad katt. Grundvaccination innebär att man ger två sprutor med 3-4 veckors mellanrum och sedan ytterligare en spruta ett år efter den första sprutan togs. Detta gäller inte om uppfödaren varit noga och vaccinerat kattungen vid 8 veckor samt 12 veckors ålder (innan Du får hem den, detta gör oftast bara raskatts-uppfödare), om detta är gjort ska den vaccineras igen när den är ett år. I kattens grundvaccin ingår kattpest och kattsnuva.

Risken för biverkningar vid vaccination är väldigt liten. Var som djurägare de närmaste dagarna uppmärksam på om Din katt ändrar sitt allmäntillstånd och blir hängig, får feber, kräkningar/diarré – kontakta i så fall Din veterinär. En lokal svullnad vid injektionsstället kan ibland uppstå och det kan klia lite men det ska gå över efter ett par dagar.

Det rekommenderas att man vaccinerar livet ut och precis som till hund så gäller olika vaccin beroende på vad den tidigare fått. Kattpest är vart tredje år och kattsnuva varje år. Även rena innekatter rekommenderar vi att man vaccinerar, i alla fall mot kattpest då vi som ägare lätt kan bära med oss det viruset hem via skor och kläder. Rabiesvaccination är som bara relevant om man ska resa med sin katt, då behövs även ett EU-pass.

Kattpest
En väldigt smittsam virussjukdom som ger feber, sprutdiarré och kräkningar. Leder ofta till döden på en ovaccinerad katt. Därför viktigt att vaccinera alla katter mot kattpest! Katten smittas via avföring och andra katter. Du kan också själv dra in smitta via dina skor och kläder. Kattpensionat och veterinärkliniker är ställen där det finns stor risk för smitta.

Kattsnuva
Den är tyvärr inte lika effektiv som vaccinet mot kattpest, men är inte heller en lika allvarlig sjukdom. Katter som är vaccinerade mot kattsnuva kan få det ändå men symptomen är lindrigare än hos de katter som går ovaccinerade. Det är en vanlig sjukdom bland våra katter och ska din katt vistas på pensionat/utställning så rekommenderas att man vaccinerar mot det (ofta har pensionat och utställningarna krav på vaccination).

Rabies
En sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Finns i stort sett över hela världen men Sverige är rabiesfritt sedan 1886. För att förhindra att smittan kommer till oss krävs vaccination på katter som tas till Sverige efter att ha varit utomlands och de katter som importeras hit. Katten behöver vara äldre än 3 månader och det är en karenstid på 21 dagar innan man får resa med sin katt från vaccinationstillfället. Med Nobivac Rabies håller vaccinet i tre år men observera att vissa länder kräver att den tas varje år ändå trots EU:s bestämmelser.

 

Årlig vaccination mot kaninpest (myxomatos) rekommenderas för alla. För de kaniner som tävlas och träffar mycket andra kaniner och även de kaniner som bor i södra halvan av Sverige rekommenderas även vaccination mot kaningulsot (RHVD). Både kaninpest och kaningulsoten är mycket smittsamma och har hög dödlighet, det finns inte heller något bot mot dessa sjukdomar.

Kaninpest (myxomatos)
Smittar med hjälp av direktkontakt och blodsugande insekter. Orsakas av ett koppvirus – leder till svullnader på öron men framförallt i ansiktet, vilket resulterar i att ögonen svullnar igen och fylls med var. Kaninen svälter därför oftast ihjäl då den tillslut inte kan se.

Kaningulsot (RHVD)
Smittar direkt mellan individer men också indirekt via föremål och också med hjälp av blodsugande insekter. Finns numera i olika varianter, RHVD-1 och RHVD-2

RHVD-1 och myxomatos är ett kombinationsvaccin där ingen grundvaccination behövs utan man ger en dos och sedan årligen.
Vaccin mot RHVD-2 ges tillskillnad från RHVD-1 inte i samband med vaccin mot myxomatos (kaninpest) utan tillverkaren rekommenderar att det går minst två veckor emellan så de inte slår ut varandra. Ingen grundvaccination krävs med detta nya vaccin heller utan en dos ges och sedan årligen.

RHVD-1 orsakar snabbt insjuknande efter väldigt kort inkubationstid (1-3 dagar) och är så gott som dödlig. RHVD-2 är också så gott som dödlig men har ett något längre sjukdomsförlopp än RHVD-1