Avlivning
Att ha djur i våra liv är på gott och ont och det är ett svårt beslut att fatta att låta sitt djur somna in. Som djurägare har man ett stort ansvar för en annan individ och om du känner dig det minsta tveksam på hur du ska göra kan du alltid kontakta oss. Vi kan hjälpa er både med rådgivning men också att bedöma ditt djurs hälsa och ge dig en åsikt av en veterinär. Många gånger berättar inte våra djur för oss hur dem egentligen mår.
När ni kommer till oss får ni till en början skriva under en anhållan om att djuret ska somna in och även bestämma vad ni vill göra med kroppen. För dig som djurägare finns tre alternativ för hur kroppen ska omhändertas.
1. Ta med kroppen hem direkt – Djuret avlivas på plats på djursjukhuset och sedan tar djurägaren med sig kroppen hem.
2. Vanlig Kremering – Djuret kremeras och askan sprids på en åkervall. Djurägaren behöver alltså varken ta med sig aska eller kropp hem. Kremeringen utförs av Hallands Djurkremering utanför Falkenberg.
3. Separat kremering – Djuret kremeras och djurägaren tillhandahåller askan. Det tar ca tre veckor innan vi får tillbaka askan till oss och är klar för hämtning. Det är djurägarens eget ansvar att återkoppla till oss efter tre veckor för att stämma av att askan har levererats för att sedan kunna hämta den hos oss på Hallands Djursjukhus. Har ni fått faktura på kremeringen måste den vara slutbetalad för att få hämta ut askan. Tänk på att det kan ta upp till tre bankdagar tills pengarna är oss tillhanda. Askan levereras i en vit pappask, om andra önskemål finns som exempelvis att askan ska packas i en urna, så går det att ordna.
De flesta djurägare väljer att vara med sin hund eller katt under avlivningen. De flesta djur känner sig trygga i husse eller mattes famn och kan med fördel få dela sin sista stund med sina ägare. Först får hunden eller katten en spruta med lugnande medel som gör den blir trött medan du sitter med din vän i famnen. Därefter kommer sköterskan eller veterinären att lägga en kanyl i ena frambenet och sedan en överdos av sömnmedel som ges direkt ut i blodet. Djuret kommer somna snabbt och smärtfritt samtidigt som veterinären kontrollerar hjärtfrekvensen och att andningen upphör.
Efter att hunden eller katten har somnat in så kan lite avföring eller urin läcka ut när kroppens muskler slappnar av, i vissa fall kan även djuret få lite muskelryckningar. Muskelryckningarna är helt naturliga reflexer men det kan se obehagligt ut för husse eller matte, men detta är ingenting djuret själv känner av. Känn ingen stress över situationen, om ni önskar kan ni få stanna i rummet tillsammans en sista stund. Vi alla som arbetar på Hallands Djursjukhus har djuren nära hjärtat och har förståelse för att det är en ledsam situation – så ta den tid ni behöver.