Djurkirurgi

Kirurgi

Våra veterinärer utför operationer av både mindre och större omfattning. Till sin hjälp har de kunniga djursjukskötare och avancerad teknik. Anledningen till att ditt djur behöver genomgå en operation kan vara många. Det kan vara borttagning av tandsten, en knuta som ska opereras bort, ett sår som ska sys eller katten som behöver kastreras. En tik som inte klarar av att valpa och behöver kejsarsnittas, den påkörda katten som behöver operera sitt brutna lårben, eller hunden som skadat sitt öga.

Förbered gärna ditt djur inför en operation genom att bada dagen innan för att minimera risken för sårinfektion samt rasta väl på operationsdagens morgon. Djur som ska sövas ska också hållas fastande från kl20.00 kvällen innan men alltid ha fri tillgång till vatten. Djur som står på medicinering ska äta sin medicin även på operationsdagens morgon trots att de inte får äta, om inte veterinären har meddelat någonting annat. Lämna alltid ett telefonnummer till oss där Du är anträffbar under dagen ifall vi skulle behöva nå Dig. Tänk på att vi ringer från dolt nummer. Vi är måna om att Ditt djur ska få smärtlindring i samband med operation, uppvaknandet och även den första tiden hemma efter operationen, läs mer om vad man kan tänka på efter en operation nedanför.

Vid varje kirurgiskt ingrepp övervakas varje patient noggrant av narkosutbildad personal och narkosapparater som kontrollerar blodets mättnad av syre och koldioxid, hjärtats funktion och blodtryck. Precis som inom humansjukvården har vi tillgång till medicinsk utrustning och avancerad teknik. På djursjukhuset är vi bland annat utrustade med operationsmikroskop, som används vid ögonoperationer och en så kallad kammeraundersökning, ger oss möjlighet att undersöka och ta prover från magtarmkanalen och luftvägarna.

Vid ortopediska problem som benbrott och ledproblem kan vi med kirurgi och artroskopi d.v.s. titthålskirurgi kan reparera skadan med hjälp av plattor, skruvar och stift.

Generell vård efter operation av hund och katt
Efter operationen får djuren vakna upp i en lugn och stressfri miljö. Vi är måna om att djuren inte ska känna obehag efteråt och är därför noga med att de får den smärtlindring de behöver. Vid enklare ingrepp stannar djuren hos oss över dagen och kan följa med hem redan samma dag. Ibland får de stanna lite längre beroende på ingreppets omfattning och hur de mår efteråt.
Efter narkos är de flesta hundar och katter lätt omtöcknade och ostadiga på benen. Det kan sitta i upp till ett dygn. Låt ditt djur vila ut efter operationen på en varm och lugn plats.

Ge inte mat och vatten förrän djuret är ordentligt stadig på benen – annars finns risk att maten kan hamna i “fel strupe”. Ge gärna en liten portion vid första utfodringstillfället.

Narkosmedel och dropp ges ofta direkt i blodet via en ven och därför kan ett ben vara rakat. Om ett plåster sitter på benet kan det tas bort någon timme efter hemkomst.

Om ditt djur har ett operationssår så ska krage användas så att djuret inte kommer åt det behandlade området. Kontrollera att kragen är tillräckligt stor – djuret ska inte kunna slicka på det behandlade området. Är kragen för liten, så kom in och byt den hos oss.

Om ditt djur har ett operationssår – titta på det dagligen och kontrollera att det inte svullnar, börjar vätska sig eller lukta illa. Det kan vara tecken på infektion i såret.

Kontakta oss om:
– om operationssåret svullnar upp, vätskar eller börjar ömma mer
– om din hund/katt blir slö eller får feber
– om din hund/katt inte äter och dricker
Kontrollera gärna djurets temperatur innan ni ringer (normal temp 37,5-39).

Om det finns stygn som sitter utanpå huden så tas de normalt sett bort 10-12 dagar efter operationen. Ibland syr vi med stygn som sitter inuti huden och dessa ska inte plockas bort, utan löser upp sig av sig själv med tiden. Ni kommer även vid hemgången få med Er ett så kallat hemgångråd där det även står om det är någonting speciellt man ska tänka på just för Er hund efter ett särskilt ingrepp, så som medicinering till exempel.

Om Ni undrar över något så ring oss – ring hellre en gång för mycket än en för lite!