Ögonlysning hund

Ögonlysning

För att bekämpa ärftliga ögonsjukdomar hos hund och katt görs ögonlysningar av de raser som har problem. Vid ögonlysningen undersöks hela ögat; ögonbotten, lins, iris, hornhinna och ögonlock. Undersökningen görs av en specialutbildad veterinär, auktoriserad ögonlysare. Hos oss är det veterinär Kristina Widmark.

Vid ögonlysning ska Du ta med Dig registreringsbeviset för Din hund eller katt samt gamla ögonintyg om ögonlysning är gjord tidigare.
För att kunna genomföra undersökningen måste pupillen vidgas så att man kan se in i ögat. Man ger droppar som får verka 20 minuter innan undersökningen. Hunden eller katten får sitta på ett bord i ett mörkt rum. Veterinären använder olika lampor för att göra sin bedömning. Ett intyg fylls i där det anges om djuret är fritt från sjukdom eller ej och om eventuella förändringar bedöms som ärftliga eller ej.

Många raser har krav på att föräldradjuren ögonlyses innan de får användas i avel. Vad som gäller för just Din ras kan Du läsa om på Svenska Kennelklubbens hemsida.