´

Vaccinera din kanin

Årlig vaccination mot kaninpest (myxomatos) rekommenderas för alla. För de kaniner som tävlas och träffar mycket andra kaniner och även de kaniner som bor i södra halvan av Sverige rekommenderas även vaccination mot kaningulsot (RHVD). Både kaninpest och kaningulsoten är mycket smittsamma och har hög dödlighet, det finns inte heller något bot mot dessa sjukdomar.

Kaninpest (myxomatos)
Smittar med hjälp av direktkontakt och blodsugande insekter. Orsakas av ett koppvirus – leder till svullnader på öron men framförallt i ansiktet, vilket resulterar i att ögonen svullnar igen och fylls med var. Kaninen svälter därför oftast ihjäl då den tillslut inte kan se.

Kaningulsot (RHVD)
Smittar direkt mellan individer men också indirekt via föremål och också med hjälp av blodsugande insekter. Finns numera i olika varianter, RHVD-1 och RHVD-2

RHVD-1 och myxomatos är ett kombinationsvaccin där ingen grundvaccination behövs utan man ger en dos och sedan årligen.
Vaccin mot RHVD-2 ges tillskillnad från RHVD-1 inte i samband med vaccin mot myxomatos (kaninpest) utan tillverkaren rekommenderar att det går minst två veckor emellan så de inte slår ut varandra. Ingen grundvaccination krävs med detta nya vaccin heller utan en dos ges och sedan årligen.

RHVD-1 orsakar snabbt insjuknande efter väldigt kort inkubationstid (1-3 dagar) och är så gott som dödlig. RHVD-2 är också så gott som dödlig men har ett något längre sjukdomsförlopp än RHVD-1.