Smådjursklinik i Slöinge, söder om Falkenberg

På vår smådjursklinik i Slöinge kan vi hjälpa Dig och Ditt djur med allt från förebyggande hälsovård till avancerade medicinska utredningar och kirurgi. Alla veterinärer och sköterskor gör sitt yttersta för att ge den bästa vården för våra patienter och ser till att dem blir väl omhändertagna. Hos oss har man möjlighet att träffa veterinärer med specialistkompetens med många års erfarenhet som tillsammans samarbetar för att nå bästa resultat för varje patient. Tänk på att när Ni besöker oss är det kontant betalning men vi kan hjälpa Er att direktreglera besöket mot försäkringsbolaget mot av avgift på 95kr. Nedan Ni läsa om våra vanligaste tjänster som vi erbjuder dagligen till våra djurägare, men tveka inte att kontakta oss för vidare hjälp eller rådgivning.

1av4små
Stationärvård Hund
Vaccination av katt - smådjursklinik i Falkenberg & Slöinge
laboratorium

Ha gärna djurets försäkringsnummer till hands när Du besöker oss

Tjänster Smådjursavdelningen

Hos oss finns en butik där vi säljer helfoder, dietfoder, special foder, receptfria produkter och mediciner, schampo, leksaker, hundgodis m.m.

Även våra djur behöver gå till tandläkaren och cirka 80 % av alla djur har någon form av tandproblem. Det vanligaste problemet hos våra husdjur idag är tandsten och behandlas inte problemet så leder det till tandlossning. Tandsten bildas genom att bakterier som normalt finns i munhålan och bildar tillsammans med saliv en hinna på tänderna. Hinnan kallas för plack och om inte placken avlägsnas ansamlas det vid tandköttskanten och orsakar inflammation i tandköttet.

Våra veterinärer utför operationer av både mindre och större omfattning. Till sin hjälp har de kunniga djursjukskötare och avancerad teknik. Anledningen till att ditt djur behöver genomgå en operation kan vara många. Det kan vara borttagning av tandsten, en knuta som ska opereras bort, ett sår som ska sys eller katten som behöver kastreras. En tik som inte klarar av att valpa och behöver kejsarsnittas, den påkörda katten som behöver operera sitt brutna lårben, eller hunden som skadat sitt öga.

Om Ditt djur exempelvis ska opereras eller av någon annan anledning behöver stanna kvar hos oss för bevakning så kommer patienten tas in på den så kallade stationärvården. Vid inskrivningen bestäms vad som gäller för patienten när det kommer till undersökning, behandling och utfodring. På djursjukhuset går veterinärerna en gemensam rond varje morgon och eftermiddag och på kvällen gör veterinären en medicinsk bedömning inför nattpassningen.

På djursjukhuset i Slöinge har vi tillgång till ett eget välutrustat och bemannat laboratorium. Laboratoriet utför vi de allra flesta akut- och rutinanalyser på blod, urin och träck.

Precis som människor kan blodtransfusion rädda liv på djur. På djursjukhuset i Slöinge har vi ett antal blodgivarhundar som kommer till oss för att lämna blod. Hunden lämnar blod ca två gånger om året och vid varje tillfälle lämnar de 300-400 ml blod. Själva blodgivningen påverkar inte hunden märkbart, men kraftig fysisk ansträngning bör undvikas samma dag och dagen efter. Det händer att man som blodgivare kan få komma in akut för att lämna blod.

Det är mycket som kan upptäckas med bilddiagnostik bland annat frakturer, urinsten, saker som fastnat i tarmen, diskbråck etc. Här på Hallands Djursjukhus har vi förutom röntgen och ultraljud även DT (Dator Tomografi som är skiktröntgen), som hjälper oss ytterligare genom att synliggöra förändringar som tidigare varit svåra att se.

På djursjukhuset i Slöinge har vi både en röntgen och en speciell tandröntgen. Röntgen är en av de vanligaste diagnostiseringsmetoder så den är så mångsidig – röntgen används b.la. när man undersöker orsaken till en hälta eller vill ha en översiktsbild på bröstkorg och buk.

Höftledsdysplasi är en felaktig utveckling av höftleden och en relativt vanlig skelettrubbning hos många av våra hundraser, framför allt större hundar. Dysplasin utvecklas under hundens uppväxt och det är först när hundens skelett har växt färdigt som man med säkerhet kan bedöma höftledens utseende.

Ultraljud kan många gånger betraktas som ett komplement till röntgenundersökningen. Med ett ultraljud kan man se mer detaljer, och det är främst vid undersökningar av olika bukorgan, urinblåsa, livmoder, njurar och hjärtat som ultraljud är används.

Vad som skiljer CT mot konventionell röntgen är att det tas flera hundratals bilder vilket ger mer detaljerad information. Det finns även möjlighet att skapa tredimensionella bilder vilket i vissa fall kan vara bra för att identifiera problem och planera operationer.

Det är till poliklinikmottagningen Ni kommer för en första undersökning. Här hjälper vi dig med förebyggande vård som vaccinationer, höftleds- och armbågsröntgen (HD/ED-röntgen), valpbesiktningar och hälsokontroller, men också med mer avancerad djursjukvård vid svåra sjukdomsfall, utredningar eller akuta skador. Hos oss på Hallands djursjukhus får Du alltid träffa en veterinär när Du bokar ett besök oavsett problem. På kliniken jobbar veterinärer med specialistkompetens i hunden och kattens sjukdomar.

Att ha djur i våra liv är på gott och ont och det är ett svårt beslut att fatta att låta sitt djur somna in. Som djurägare har man ett stort ansvar för en annan individ och om Du känner Dig det minsta tveksam på hur Du ska göra kan Du alltid kontakta oss. Vi kan hjälpa Er både med rådgivning men också att bedöma Ditt djurs hälsa och ge Dig en åsikt av en veterinär.

Bästa sättet att hålla smittsamma och allvarliga virus-sjukdomar borta är att vaccinera. Om vi alla vaccinerar våra djur minskar risken för utbrott av de olika sjukdomarna. Man vaccinerar i regel hunden när den är 8 veckor (detta gör uppfödaren innan du hämtar hem din valp) 12 veckor och ett år. Detta är vad vi kallar grundvaccinaiton. I grundvaccinationen ingår parvo, valpsjuka, HCC (en väldigt smittsam leversjukdom) och kennelhosta.

Bästa sättet att hålla smittsamma och allvarliga virus-sjukdomar borta är att vaccinera. Om vi alla vaccinerar våra djur minskar risken för utbrott av de olika sjukdomarna. Katter rekommenderar vi att man alltid grundvaccinerar, oavsett om det är en kattunge eller en äldre adopterad katt. Grundvaccination innebär att man ger två sprutor med 3-4 veckors mellanrum och sedan ytterligare en spruta ett år efter den första sprutan togs.

Årlig vaccination mot kaninpest (myxomatos) rekommenderas för alla. För de kaniner som tävlas och träffar mycket andra kaniner och även de kaniner som bor i södra halvan av Sverige rekommenderas även vaccination mot kaningulsot (RHVD). Både kaninpest och kaningulsoten är mycket smittsamma och har hög dödlighet, det finns inte heller något bot mot dessa sjukdomar.

Din smådjursklinik i Slöinge, söder om Falkenberg

w